OP DE TRIMTAFEL
Niet alle katjes willen graag meewerken op de trimtafel.
Soms hebben ze er gewoonweg geen zin in. Anderen zijn zo bang dat ze van zich af willen slaan.
Misschien wel het meest begrijpelijke is, dat klitten en vilt nou eenmaal pijn doen. Je hoeft geen kattengedragstherapeut te zijn om dit te weten. En dat ben ik ook niet. Maar omdat ik al veel kattengedrag in mijn salon heb mogen zien, wil ik deze puntjes graag verder toelichten. Én ik wil juist vertellen hoe ik met al deze verschillende karakters probeer om te gaan. Wat mijn geheimen zijn….
En wie weet kun je deze ook thuis toepassen tijdens de vachtverzorging van je eigen kat!
Katten zijn nou eenmaal routine dieren. Ze hebben graag een duidelijk dagelijks routine, hebben graag alles onder controle, ze willen gewoon weten wat ze kunnen verwachten. Dat merkt je bijvoorbeeld ook in je eigen huis wanneer plots de deurbel gaat: Je kat verstopt zich direct onder de bank of vlucht de trap op. Het klinkt misschien een beetje… neurotisch.
Helaas zijn veel
katjes bang in de trimsalon.
Hoe komt dat?
Maar met dit in je gedachte, dan begrijp je wel dat een ritje naar de trimsalon echt niet in hun dagelijkse routine hoort. Eerst wordt je in een mandje gepropt, daarna volgt een vreselijke autorit en tot slot kom je in een onbekend kamertje terecht. Meerdere katten op de trimtafel bevriezen juist van angst. En dan voel ik mij toch een beetje een gemene heks.
Maar het allerliefste vluchten ze de kamer uit, lopen direct naar huis en vervolgen hun dagelijkse dingetjes. Maar helaas gaat dit plan niet door. Ze komen immers niet voor niets naar de salon.
Wat een bang katje het liefste doet, is dus vluchten. Zodra ik de kat toch probeer tegen te houden, en ze kan niet meer vluchten, dan komen al snel die klauwtjes tevoorschijn. En die werken altijd! Ik spring meteen achteruit.
Ik probeer ze daarom zo vrij mogelijk te laten. En wil ze graag een veilig gevoel geven.
Ik kan ervoor kiezen om het bange katje de eerste minuten in het vervoersmandje te laten zitten. Dan haal ik alleen het dak van de mand eraf (wanneer dit mogelijk is). Zo blijft het katje lekker in het mandje op tafel zitten terwijl ik de nagels knip en de vacht op de rug en de zij alvast behandel. Op deze manier voelen ze zich veiliger en kunnen ze al een beetje de kamer bekijken. Ook wanneer ik ze na een paar minuten uit het mandje til om de trimbehandeling te vervolgen, kunnen ze altijd weer terug kruipen naar hun veilige mandje wanneer het ze even te veel wordt. Zo geeft de kat zelf aan wat haar grenzen zijn.
Ideaal toch!
Less is more
CharmanteKat geeft de kat ruimte
Ook laat ik ze regelmatig van tafel springen en lopen ze een kort rondje door de kamer.
Er kan immers toch niets gebeuren: ramen en deuren zijn gesloten en de meeste katten passen echt niet achter de kast. Na een minuutje pak ik ze weer op en ga ik verder met de trimbehandeling. Dit lijkt misschien vervelend, zo’n kat die iedere 4 minuten er vandoor gaat, maar dit geeft de kat het gevoel het zelf de controle heeft. Zij denkt dat zij zelf mag bepalen hoe de trimbehandeling verloopt. Ook al pak ik ze steeds weer op en vervolg ik mijn programma. Deze katjes laat ik dus regelmatig vrij in hun gedrag. En het werkt!
Toch zullen ze even moeten stilzitten, bijvoorbeeld tijdens het scheren met de tondeuse. Het kattenhuidje is namelijk zo dun dat het wel wat concentratie vereist. Om de kat zoveel mogelijk op tafel te houden probeer ik de katjes positief af te leiden. Let op het woord “positief”. Dat betekend dus niet dat ik tegen de kat ga schreeuwen, ook al zal dit best wel afleiden.
Positief
=
Poeslief
Veel katten turen graag naar buiten. Vandaar dat mijn trimtafel naast het raam staat. Ze kunnen van alles zien: fietsers, vogels, de kat van de buren…
En ik maak gebruik van kattenkruiden. Niet alle katten zijn gevoelig voor kattenkruid (Catnip). Terwijl er ook veel katten zijn die hier graag mee spelen. Super leuk om te zien als ze lol hebben tijdens de trimbehandeling! Maar dat gerollebol is natuurlijk niet handig als ik wil scheren. Daarom leg ik in het begin van de behandeling wat Valeriaan korreltjes neer. Sommige gaan daar dan kopjes in geven, zo lief.
Meestal worden de katten net iets relaxter van een beetje Valeriaan. Het kan nét de scherpe randjes ervan af halen. Ze lijken dan wat meer op hun gemak en laten alles wat makkelijker toe. Ik vind het fijn om te zien wanneer ze positief reageren op de behandeling. De kruiden zijn niet giftig en een hapje ervan kan geen kwaad. Al zie ik ze er eigenlijk nooit van eten, meestal rollen ze er liever even doorheen.
Een Matatabi stokje kan ook heel positief uitpakken. Zo’n stokje kunnen ze vastpakken met hun voorklauwtjes en ze kunnen er op kauwen. Op deze manieren zijn de katjes lekker bezig terwijl ik er een klit uitpeuter.
En vergeet niet…. kattensnoepjes. Ik heb ze in allemaal soorten en maten in mijn laatje liggen. Want zelfs de bange katjes willen wel eens een snoepje aanpakken.
En dat maakt mij zo trots!
Shop deze kattenspeeltjes op: www.charmantekat.nl/shop
Klitten en vilt doen pijn. Ze trekken continu aan het huidje. Sommige eigenaren merken thuis al dat hun kat er chagrijnig van wordt.
Wat een mooi beroep heb ik toch gekozen, wanneer ik katjes weer iets gelukkiger mag maken door middel van een trimbehandeling!
Klitten eruit kammen doet echt pijn dus dat sla ik graag over. Scheren doet veel minder pijn. Ik wil natuurlijk dat de katjes katvriendelijk behandeld worden. En dat ze graag terug komen voor toekomstige behandeling.
Pijn!
Weet dat tijdens het scheren er wel iets aan de klit getrokken wordt. Daar is helaas geen ontkomen aan.
Sommige eigenaren hebben thuis al geprobeerd om de klit of het vilt eruit te kammen of te scheren. Wanneer dit pijn doet wordt de kat al snel boos op het baasje met alle gevolgen van dien. Deze katten zijn bij de trimmer dan ook al op hun hoede en willen deze pijn niet nog eens ervaren. Ook dan kan het wat langer duren voordat ik de kat overtuigd heb dat de pijn echt wel meevalt.
Wil je weten of een positieve trimbehandeling voor jouw kat echt werkt?
Ik maak van elke trimbehandeling een filmpje voor thuis. En dan zal je zien hoe jouw kat reageert op de behandeling. Je ziet dat het gedrag in de eerste minuten vaak anders is dan een paar minuutjes later. Al is de ene kat natuurlijk wat sneller overtuigd dan de ander. 😉
Het laat ook zien dat katten er echt iets van kunnen leren. Dat merk ik vooral bij een tweede bezoekje. Ze zijn dan veel zelfverzekerder en relaxter. Ze weten nou eenmaal wat de bedoeling is, wat er van ze verwacht wordt en het allerbelangrijkste is: dat het niet pijnlijk is.
Helemaal top, en een duidelijke uitleg.