verharen blog kattentrimmer

VERHAREN

In huis en op je kleding, overal kom je de haren tegen!
Het is een normaal proces: Zodra de dagen langer worden laat de oude wintervacht los.
Dit zorgt voor extra stofzuigmomenten en het aanschaffen van kledingrollers.
Heel veel meer kun je hier niet aan doen.

Zo veel mogelijk haar eruit kammen zal op de lange termijn niet helpen. Je trekt namelijk niet alleen de oude haren uit je kat maar ook de jonge nieuwe haren die er nog lang niet aan toe zijn.
Wat gebeurd er wanneer je de haren er te vroeg uitkamt? Dan vult het haarzakje zich véél te snel weer met een nieuw haartje. En deze zijn van slechtere kwaliteit…

Wanneer je te vaak borstelt,
creëer je juist extra ruiperiodes

Een pak haar met slechtere kwaliteit zal ook makkelijker in de klit raken én sneller loslaten waardoor je juist meerdere ruiperiodes creëert.
De haren zitten er niet voor niets. De vacht beschermt de tere kattenhuid tegen zonlicht, struiken en een heftige vechtpartij. Het zorgt voor een goede instandhouding van de pH en de huidflora. Ze hebben dus zeker een belangrijke functie en daarom zal een leeggetrokken haarzakje snel weer aangevuld worden met een nieuwe haar.

Wat jouw kat nodig heeft

Geen kat is hetzelfde. De ene kat poetst de hele dag, maar op de verkeerde plekken. De andere kat heeft helemaal geen tijd om te poetsen, maar houdt ook niet van kammen. De oude stramme kat komt er gewoon weg niet meer bij. Wanneer ze veel op hun linker zij slapen, raakt links meer in de knoop dan rechts. En ga zo maar door. Elke kat heeft zijn eigen behoeftes. Het enige wat wij als “personeel” kunnen doen, is de vacht verzorgen wanneer de kat het nodig heeft én de plekken waar het nodig is. Dus ga niet kammen op plekken waar de kat niets aan heeft. Maar kom er achter waar jouw kat te kort schiet en focus juist daar op.

maine coon trimmen kattenkam en kattenborstel

Zodra je een beginnend klitje tegenkomt kun je deze met je vingers of met de Charmante kam uitpluizen. Met de Charmante borstel kun je de kattentong nabootsen om zo oude haren te verwijderen. Deze producten gebruik ik in de salon en kun je zelf ook aanschaffen in mijn winkeltje. Met deze tools ga je rustig te werk en blijft het plezierig voor de kat. Het is niet te bedoeling oude haren er ruw uit te borstelen. Dit doet zeer. En helaas bestaat er geen enkele kam of borstel die onderscheidt kan maken tussen oude en nieuwe haren.

Mijn lente tip:
check de vacht misschien wel
dagelijks op beginnende klitjes

Ruiperiode

Hoelang dwarrelen de wolharen nog door jouw huis?
Dat verschilt heel erg per ras. (Half-)langharige katten doen er veel langer over om hun haren te vervangen; zo’n 6 tot 8 weken. Terwijl de kortharige katten meestal na 4 weken wel klaar zijn met de rui. Dat betekend natuurlijk niet dat je tussen de ruiperiodes geen haar tegenkomt. Want haren vallen nou eenmaal makkelijk uit de kattenvacht, bijvoorbeeld tijdens het spelen. 😊

noorse boskat poetst
syberische kat trimmen
ragdoll vachtverzorging
maine coon vachtverzorging
heilige birmaan vachtverzorging
kattenvacht wit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven